Ajánlat kérése

(több elem kijelölése: ctrl + klikk)

Pedrali a művészetekért

Pedrali a művészetekért

Az olasz Pedrali-ról köztudott, hogy dizájnban, kényelemben, kreativitásban mindig élen jár, letisztult modernsége miatt régóta a kedvenc bútorgyártónk egyike. Viszont kevésbé hallottunk eddig arról, hogy a bútorokon túl a képzőművészetre, azon belül a festészetre is milyen nagy figyelmet fordítanak, pedig a vállalat jelentős összegekkel támogatja az ilyen típusú kiállításokat, rendezvényeket. A mostani, koronavírus terjedésével kapcsolatos olaszországi helyzetre tekintettel senkit nem bíztatunk arra, hogy kerekedjen fel Bergamo városába és tekintse meg a tárlatot, viszont írni mindenképpen szerettünk volna az eseményről, mivel a jövőben ez a szemlélet talán követendő példa lehet másoknak is. A kiállítás témája a reneszánsz. Ahogyan az építészetnek, a reneszánsz festészetnek is Itália a szülőhazája. Újjászületett a szemlélet is, ahogyan a kor kiemelkedő, kulcsfontosságú művészei ecsetet ragadtak. Új megfigyeléseken, új összefüggéseken alapuló technikai újításokat alkalmaztak a rajzolásban és a festészetben is. A képek emberalakjai egyszerűen megelevenedtek a vásznon. Az ábrázolásban benne volt az élet maga, a mozgás, a dinamizmus, az érzelmek mély megélésére való törekvés. Egyre többen alkalmazták műveiken a perspektivikus ábrázolást, így a tér érzékeltetése is fontossá vált. Bár a reneszánsz több, összesen három korszakra bontható, de mindenképpen bizonyított tény, hogy Tiziano tanulója és Caravaggio mestere, Simone Peterzano kulcsfontosságú figura volt a reneszánsz művészetben. Műveiben megjelennek Velence színei és Lombardia természeti öröksége festővászon méretű nagyságban. Caravaggio munkásságában felfedezhetőek ezek az inspirációk, ahogyan Veronese és Tintoretto remekművein is tükröződik. Az Academia Carrara egy méltó kiállítási tér Peterzano számára, akinek munkássága nélkül néhány festménnyel valószínű, hogy szegényebb lett volna a mi reneszánsz kultúránk is.

Ha pedig ennyire értékeli Őt az olasz közönség, akkor nem is képzelhettünk volna eredetibb művész tervezőt ennek kifejezésére és alátámasztására, mint Busetti Garuti Redaelli-t. A Pedrali tervezőjét úgy választották ki, hogy bútoraival – vagy inkább kárpitozott ülőhely gyűjteményével – a festményekhez hasonló látványelem lehessen a kiállítás társalgó helyiségében.

Peterzano kétségkívül kevésbé ismert alakja volt e kornak. Mégis köré épül ez a kiállítás, mely újra felfedezni és méltó módon megemlékezni is kíván azokról a személyiségekről, akiknek művei szilárd alapját képezték e művészeti kornak a 16-17. század között. A Pedrali pedig folytatja azt az utat, amit meghatározó nagyvállalatként tenni tud; folyamatosan kutatja és népszerűsíti ezeket a rendezvényeket, valamint olyan csodákkal támogatja a különböző kiállításokat, mint a képen látható design bútorok.

(A fotókat készítette Gianfranco Rota)

 

Webfejlesztés: Ketsh Web
Copyright 2011 Coninvest Kft. Minden jog fenntartva.

Cookie Policy HU